Kako boljše poslušati?

Posted on Posted in Nerazvrščeno
CQ127: Kako vi poslušate? Poslušate včasih tako, da se z vsem strinjate ali tako da se ne strinjate? Se zgodi včasih, da je vaš um miren in samo poslušate?
 
Moj največji izziv kot coach je sigurno poslušanje. In kontra vsemu kot sem se v šolah učil, je to sposobnost, ki postane boljša manj kot si prizadevamo da bi jo izboljšali 🙂
 
Rekel bi tudi, da je to tudi vaš največji izziv, ne glede na to kaj počnete, ali v poslu ali doma.
 
Zelo redko se ljudje zavedamo kaj se dogaja v nas medtem ko poslušamo. Najboljše da se nič ne dogaja in da samo poslušamo, ampak to se mi zdi da je velika redkost. Naravno poslušanje je namreč dosti bolj podobno pogovoru, ki ga imamo z neznano osebo na plaži(smo čustveno nevtralni, sproščeno brezbrižni in vitalno radovedni). Dvomim, da tak način poslušanja uporabljate v poslu ali doma z otroci ali partnerji. Takrat se nam zdi vse izjemno bolj pomembno in veliko napora vložimo v poslušanje in še več v naše odzive in odgovore. Iz vidika učinkovitosti in uspešnosti, je to napaka in največji izziv, paradoxs.
 
Naš um teče ponavadi tako hitro in hitimo iz ene obveznosti na drugo, da ni prostora, da bi se ljudje dejansko slišali in ustvarili prostor za povedano in slišano. Ustvarili prostor in podlago na kateri skali nekaj svežega, novega in potencialno transformativnega za boljšo kvaliteto naših življenj.
 
Vsi znamo naravno poslušati. Verjetno znamo še bolj vse variante naučenega poslušanja, kot je aktivno poslušanje npr…
 
Izziv vključevanja intelekta in napora v proces poslušanja je ta, da poslušamo kvečjemu na nivoju vsebine, besed. Včasih se proces obrne kontra in namesto da bi bila pozornost obrnjena na sogovornika, poslušamo naš notranji monolog. V obeh primerih poslušamo na nivoju razuma s predpostavko, z robnimi pogoji, ki so kot nekakšen šum na televiziji in onemogoča da bi sporočilo jasno slišali.
 
Bojimo se, da če bi se sprostili, nebi slišali ali da nebi imeli kaj povedati. Včasih se to res zgodi in zelo koristno je. Takrat se življenje šele začne, v nevednosti.
Ko naravno poslušamo, nastane v pogovoru posebna povezava, ki aktivira našo kreativnost in sposobnost večje prisotnosti, svežine, ustvarjalne nevednosti, živosti. Poveže nas z vsem našim potencialom in ustvarjanjem novih resničnosti namesto podoživljanja preteklih spominov. Še najbolj pomembno, ko damo možnost povedanemu in slišanemu damo možnost tudi občutenju.
 
V občutkih se skrivajo informacije rečejo, in v občutkih se skriva izkušnja naših besed. Naj se um upočasni na hitrost občutenja in povezanosti z globljimi občutki in slišali boste nekaj kar še nikoli niste slišali in mogoče vam spremeni življenje na boljše.
 
Pri mojih srečanjih poslušanje igra veliko vlogo. Šele ko smo ljudje pripravljeni poslušati in slišati nekaj novega v sebi, bomo slišali tudi kaj novega pri drugih.
 
Če bi radi raziskali globlje nivoje življenja in povezanosti z njim, lepo vabljeni na pogovor oz na bodoča predavanja (eno bo konec septembra v Sežani)
 
Lep vikend želim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *