Kako se miselno odklopiti?

Posted on Posted in Nerazvrščeno
Dopusti so idealna priložnost, da se oklopimo od stresa, skrbi, odgovornosti ter upočasnimo hitrost uma in aktivnosti.
 
Kljub temu, da dopust izgleda kot idealna priložnost da to naredimo, nekaterim to nikakor ne uspeva. Včasih ljudje skrbimo, podobno kot kadar ‘nosimo’ delo domov med delavniki, skrbimo tudi na dopustu. O tem kaj je bilo in o tem kaj še bo.
 
Včasih je lahko ta občutek skrbi nekaj, kar nas ohranja dvignjene pokoncu in budne, aktivne, pod adrenalinom, ker bi se sicer preveč ulenili in postali brezbrižni npr.. Je koristen verjamemo.. nekateri celo nikoli ne gredo na dopust, ker bi tako ‘padli’ iz forme…
 
Nekateri se najbrž soočate s hitrim tempom po dopustih, ker je po dopustih nastalo ogromno dela. To vas čaka in imate občutek, da mora biti vse narejeno takoj, prvi dan po vrnitvi, kot da ste v ogromni zamudi…
 
Rad bi vas spomnil, da vaši občutki stresa, skrbi, odgovornosti, niso nekaj kar je vgrajeno v situacije, v okoliščine. Ta mentalna stanja so posledica misli v vašem umu.
 
Zakaj je dobro to vedeti?
 
Zato, ker nas stres, napetosti, skrbi odcepijo od trenutne situacije. Vem, da to nikakor tako ne izgleda. Izgleda bolj tako, kot da nas ti občutki soočajo z dejstvi, ki so pred nami in potrebnimi aktivnostmi in nas približajo situaciji.
 
Ti občutki povzročajo hitrenje uma, napetost in hkrati zelo ozko perspektivo. Občutimo nujnost, ampak izgubimo večjo sliko. Izgubimo možnost trezne ocene kaj je zares pomembno in kaj ni, ker izgleda vse izjemno pomembno.
 
Zadihajte in se spomnite, da vaše stanje uma sami ustvarjate in vam ga ne ustvarjajo okoliščine.
 
To pomeni, da lahko že z naslednjo mislijo popolnoma iste okoliščine doživljate povsem drugače, mirneje, jasneje. To ne pomeni, da jih zavračate in ignorirate. To pomeni, da se lahko z aktualnimi stvarmi soočite z ‘aktivno sproščenostjo.’
 
Upam, da ste nekateri na dopustu doživeli tudi kreativne impulze kot posledica miselnega odklopa.
 
Taka stanja so na razpolago vedno, v vsakem trenutku. Razlog za sprostitev uma ni dopust, ampak je to posledica naravnega in zdravega delovanja kreativnega in učinkovitega uma.
 
Odklapljanja se ni treba naučiti. To je stanje, ki ga je potrebno samo zaznati v sebi, ker je vedno prisotno za vso meglico in peno nujnega in stresnega mišljenja.
 
Prijetne počitnice ali prijetno in uravnoteženo vrnitev vam želim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *