© 2017 Hogash Studios.

Surove misli

Ta blog se bo sproti dopolnjeval in širil glede na trenutno inspiracijo in brez lekture. Najnovejši zapis bo prvi zgoraj.

____________________________________________________________________________

Kako z aktivnim poslušanjem do slabšega poslušanja!?

Aktivno poslušanje je vedno miselno aktivno in predvideva določen odziv. To pomeni, da vključuje intelekt. Intelekt vključuje vse navade, spomine itn., kar pomeni, da se odzivamo na predrazumevanje situacije in ne na sveže razumevanje v tistem trenutku. Iz tega širšega vidika je aktivno poslušanje ena največjih ovir poslušanja. Na vsak dogodek imamo znan in naučen odziv. To pomeni, da ne moremo biti resnično prisotni.

Aktivnost poslušanje je pomembno iz vidika pozornosti in prisotnosti, ampak mora vsebovati aktivno-pasivno kvaliteto. Vključevati možnost, da ni potrebnega nobenega odziva ampak samo prisotnost in to je najbrž največja razlika. Vključuje možnost, da smo samo prisotni in v stiku s sogovornikom brez miselne aktivnosti. Iz tega neskončnega potenciala lahko pride dosti boljši odziv ali neodziv oziroma tisto kar sogovornik resnično potrebuje.

Iz takšne brezdimenzijske pozornosti, nevednosti, odprtosti, se lahko pojavi tudi nova, sveža misel. Vključevanje duhovnega v poslušanje je ključno. Tišina je pomemben del človeške izkušnje. Sproščenost s tišino omogoča prisotnost. Aktivno poslušanje ponavadi ni v tišini ampak z notranjim analiziranjem, itn.

Aktivno poslušanje je ena možnost. Vsekakor pomembna za izboljšanje sposobnosti poslušanja, ampak ni tisto kar v resnici iščemo s poslušanjem. Ni tisto čemur rečemo stik. Stik pa je osnovni material poslušanja in naše prave narave.

TOP